Voortgang en realisatie programmaplan

Programma 5 Wmo, jeugdzorg en participatiewet

Overige ontwikkelingen

Brede SPUK (specifieke uitkering)
Eind 2022 kondigde het Rijk een nieuwe regeling aan waaronder allerlei oude (SPUK)regelingen moeten komen te vallen: de Brede SPUK-regeling. De Brede SPUK-regeling is voor alle gemeenten beschikbaar gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040. Integraal werken en ontschotten van middelen is hierbij van belang.

Met deze SPUK-regeling kunnen diverse afspraken door gemeenten uitgevoerd worden. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Hoofdlijnen Sportakkoord II, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Preventieakkoord. In februari 2023 is de regeling gepubliceerd en is voor gemeenten meer duidelijk geworden over de verdeling, het aanvragen en verantwoorden van de middelen. In maart 2023 hebben we de middelen aangevraagd. In september 2023 moet ter onderbouwing van deze aanvraag een plan van aanpak ingediend worden. We maken bij het opstellen van het plan van aanpak gebruik van onze nota Sociaal Domein en bijbehorende uitvoeringsplannen zodat dit plan aansluit bij onze geformuleerde maatschappelijke resultaten. Ook brengen we in kaart welke middelen we ontvangen vanuit het Rijk, wat we begroot hebben, welke middelen we eerder uit andere SPUK-regelingen ontvingen, en hoeveel we nodig hebben om het plan van aanpak uit te kunnen voeren. In de tweede bestuursrapportage verwerken we de uitkomsten hiervan.

De brede SPUK beslaat ook onderdelen uit programma 2 (bijvoorbeeld middelengebruik) en 6 (bijvoorbeeld sport). Ook voor deze programma's kan deze brede SPUK consequenties hebben.

Integraal Zorgakkoord (IZA)
In september 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) vastgesteld. Het IZA heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken, zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Er moet meer samenwerking komen tussen zorgpartijen onderling, maar ook tussen zorgpartijen en gemeenten. De zorg moet meer richting preventie gaan bewegen. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid vanuit het IZA bij de zorgpartijen. Maar ook wij als gemeenten moeten (vooral regionaal) aan de slag. Het IZA moet uiteindelijk onder de Brede SPUK (en dus GALA) komen te vallen. Dat is nu nog niet het geval. Het Rijk en de VNG voeren nog gesprekken over de hoogte van de uitkering en hoe deze aan te vragen. Wij verwachten dit (eventueel via een regiogemeente) eind juni 2023 te kunnen doen, maar weten nog niet hoeveel middelen we dan ontvangen. We hopen hier in de tweede bestuursrapportage meer duidelijkheid over te geven.

Uitvoering Nota Sociaal Domein
De uitvoering van de Nota Sociaal Domein is in volle gang. Inmiddels blijkt dat we middelen nodig hebben voor deze uitvoering. Komende periode brengen we dit verder in kaart en we verwerken dit in de tweede bestuursrapportage. Verwachte kosten zitten bijvoorbeeld in:

  • het faciliteren van bijeenkomsten met en voor maatschappelijke partners;
  • ondersteuning bij het goed laten aansluiten van afspraken met grote subsidiepartners of groepen van (subsidie)partners bij de uitvoeringsplannen en het Kwaliteiskompas

Aanpak Jeugdoverlast
We zetten intensief in op de aanpak van jeugdoverlast. Voor een succesvolle en duurzame aanpak zijn de inzet van accommodatiegebonden jongerenwerk, ambulant jongerenwerk en jongerencoaching van groot belang. Om de huidige aanpak jeugdoverlast te intensiveren, is daarom mogelijk extra inzet van het jongerenwerk nodig.  Bijvoorbeeld door op meer locaties accommodatiegebonden jongerenwerk te bieden. Momenteel onderzoeken we welke inzet vanuit het jongerenwerk de komende periode nodig is en welke extra kosten dat mogelijk met zich meebrengt.

Begrotingswijziging 2023 GGD Gelderland-Zuid
Door de GGD is een begrotingswijziging voor 2023 aangekondigd. Deze is in de raadsvergadering van juni 2023 middels een raadsvoorstel en bijbehorende begrotingswijziging aan u voorgelegd om een zienswijze op te geven. Het Algemeen Bestuur van de GGD beslist in september 2023 over de voorliggende begrotingswijziging. De financiële consequenties worden te zijner tijd conform dit besluit verwerkt in onze financiële positie.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 18:08:08 met de export van 05/30/2023 17:55:02